Par ko jādomā izvēloties svinību mielasta ēdienkarti

G&K_Wedding_593

Svinību ēdienkartes plānošana var sagādāt daudz jautājumu. Ko un kā labāk darīt? Cik daudz ēdiena pasūtīt? Ko varam prasīt no ēdinātājiem? Praktiskos padomos ar mani dalījās restorāna „Kaļķu vārti” šefpavārs Raimonds Zommers.Sākot plānot viesību mielastu pirmais atskaites punkts plānam ir – kāds ir atvēlētais budžets mielastam un, ko tā ietvaros var pagatavot. Ja runājam par konkrētām summām, tad provincē pasūtot galdu no vietējiem ēdinātājiem, būtu jārēķinās ar 15 EUR vienai personai, savukārt Rīgā summas var patiesi izaugt līdz astronomiskiem skaitļiem, viss ir atkarīgs no klienta vēlmēm, taču vidējie tie varētu būt 50 EUR par vakariņām trīs kārtās un uzkodu galdu.

Plānojot svinību mielastu, organizatoriem noteikti vajadzētu padomāt par pasākuma tematiku un to kā ēdienkarti pieskaņot pasākuma tēmai, piemēram, kādas īpašas valsts ēdieni vai īpašas krāsas vai īpašs ēdiena pasniegšanas veids. Nedrīkst aizmirst noskaidrot vai viesu vidū nav cilvēki ar diētas ierobežojumiem – alerģijas, diabēts utt. Vispareizākais būs plānot ēdienkarti tā lai ēdienu sastāvā nav alerģiju izraisošie produkti, tādā veidā izvairoties no riska draudiem. Ēdienkartē noteikti vajag iekļaut veģetāros ēdienus, veģetārieši to novērtēs. Mūsdienās tas jau ir standarts un pārējos viesos vairs neizraisa ne izbrīnu, ne skepsi.

Ja pasākuma viesu vidū ir bērni, tad bērnu ēdienkarte un ēdienu pasniegšanas veids ir jāplāno atsevišķi. Ēdienam ir jābūt bērnam atpazīstama. Vēlams noskaidrot no bērnu vecākiem, ko bērns ēd un ko ne. Bērniem patīk vienkāršas lietas, diemžēl, ne vienmēr tās veselīgākās – desiņas, picas, frī kartupelīši, bet arī šos ēdienus var pagatavot gardi un veselīgi un papildināt art svaigu dārzeņu plati. Ja ir iespējams, uzklājiet bērniem bufeti atsevišķi un interesanti izdekorējiet to. Bērni pie galda ātri sāk garlaikoties, un īpašā bufete tieši viņiem, ļaus gan atsevišķi no vecākiem padraiskoties, gan brīvā brīdi ko uzkost.

Kādus produktus un ēdienus nevajadzētu izvēlēties – produktus, kam ir lieli alergēni, krāsojošus, mazas sēkliņas un līstošas, pilošas lietas, kas, nepareizi paņemtas, var nosmērēt drēbes.

Kā izvēlēties ēdiena daudzumu tā, lai viesi nepaliek izsalkuši vai arī ēdiens nepaliek pāri pārāk daudz? Plānojot ēdienkarti, būtu jārēķina 600g -1500g ēdiena vienai personai. Ēdiena daudzumu ietekmēs gan viesību veids, gan gadalaiks – sēdošā banketā vajadzētu rēķināt apmēram 700g, savukārt grilla pasākumā ar aktivitātēm tie var būt pat visi 1500g. Nekautrējieties prasīt, lai ēdinātājs norāda ēdienkartes piedāvājumā gramu skaitu vienai personai vai kilogramu skaitu, piemēram, salātiem.

Cik dienas pirms pasākuma pasūtīt mielastu? Rezervāciju būtu vēlams veikt laicīgi, vismaz 2 mēneši iepriekš, apstiprināt banketu vēlākais nedēļu pirms pasākuma ( ja nav īpašas vēlmes, kas ēdinātājam ir iepriekš jāpasūta). Nekautrējieties no degustācijas pieprasījuma, tas ļaus atrunāt visas garšas un izskata nianses, kuras varēsiet iekļaut līgumā. Ja plānojat lielu pasākumu un atvēlētais budžets vienam viesim ir apmēram 50 EUR, degustācijai būtu jābūt bez maksas.

Vienmēr sagatavojiet plānu B, it sevišķi organizējot kāzas. Pirms pasākuma izdomājiet un saskaņojiet ar ēdinātājiem rezerves plānu, kas notiek, ja pasākuma gaitā sāk veidoties nobīde no laika plāna. Ja jūtat, ka notiek nenovēršamais, vienmēr pabrīdiniet par to ēdinātājus. Pats svarīgākais ir pamatēdiens, tas marmītos drīkst uzglabāties 4 stundas. Rēķinieties, ja ēdiens vairākkārt tiks atsildīts, tas zaudēs gan savu struktūru, gan aromātu. Lai viesiem gaidīšana nepārvēršas nervozās ciešanās, uz galda var salikt uzkodas.

Ja plānojat vairāku dienu pasākumu vai ballīti līdz rītam, padomājiet, ko viesiem piedāvāsiet nakts uzkodās un brokastīs. Nakts uzkodās nav jābūt nekam sarežģītam, pietiks ar dažādu sviestmaižu bufeti, galvenais, pasniegt to ar oriģinālu odziņu. Ja ballīte bijusi vētraina, viesi brokastīs novērtēs zupiņu, savukārt bērniem brokastīs patīk pankūkas. Sliktais tonis ir piedāvāt vakardienas salātus, no tā labāk izvairīties.

Gunta Skalberga

Gunta Skalberga

Pop Up Sense vadītāja

(+371) 29 668 000

gunta@popupsense.lv