Kas jāzina izvēloties kūku svinībām

kūkas

Tuvojoties kāzu sezonas karstākajiem mēnešiem, vēlējos padalīties ar dažiem padomiem, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem izvēloties kūku svinībām.Gada laiks, kurā kāzas vai pasākums tiek rīkots, ietekmē kūkas izvēles tendences. Ziemā tās ir šokolādes kūkas, maskarpone ar dažādām garšām. Vasarā, protams, jogurta vai biezpiena kūkas un sezonas ogas. Visos gadalaikos ir populāri netradicionālie kūku risinājumi – mazās kūciņas, cupcake, mafini.

Mazās kūciņas ir ērts risinājums, jo:

  • tās ir vieglāk transportējamas un uzglabājamas pirms pasniegšanas;
  • ja ir grūti izvēlēties vienu konkrētu, tad ir iespējams veidot katru stāvu ar citu kūciņas garšu;
  • tās var veidot īpašās formās, interesanti pielāgot kāzu vai pasākuma tematikai.

Mūsdienās kūkas tiek veidotas kā īsti mākslas darbi. Iespējas ir daudz – tās var apvilkt ar cukura mastiku, šokolādi, marcipānu. Dekorēt ar augļiem, ogām, dzīvajiem ziediem, lentītēm vai izdomāt kaut ko pavisam traku un oriģinālu. Kūkas dizains noteikti var tikt pielāgots pasākuma tēmai.

Ar ko sākt? Pamatkritēriji, kas jāizlemj izvēloties kūku:

  • cilvēku skaits;
  • forma;
  • izskats;
  • cik tai būs stāvi un vai kāds stāvs būs mākslīgs;
  • ar ko tā tiks apvilkta.

Kā aprēķināt cik lielu kūku pasūtīt? Ja tās ir mazās kūciņas, tad uzdevums ir vienkāršs, bet, ja tiek pasūtīta torte, tad vajadzētu rēķināt 150 g. uz cilvēku.

Izpratne par to, kas ir garda kūka var atšķirties un šis tiešām ir gaumes jautājums. Tāpēc nekautrējieties prasīt kūku degustāciju! Vislabāk uz degustāciju dodieties kopā ar partneri, draugiem, draudzenēm, tāpat ir iespēja degustējamos paraugus nogaršot un iztirzāt mājās. Maza nianse, kas jāņem vērā – kūku degustācija nav bezmaksas prieks, izmantotā produktu summa tiks ierēķināta gala kūku izvēlē. Par degustācijas izmaksām vēlams painteresēties un vienoties pirms degustācijas.

Kūkas transportēšana ir izaicinājums, ar kuru saskāries ne viens vien pasākuma un kāzu organizators. Ieteikums Nr.1 – uzticiet transportēšanu pašam kūkas ražotājam, profesionāļiem tam ir piemērots transports un noteikti iekļaujiet līgumā punktu, ka ražotājs uzņemas atbildību par kūkas kvalitāti, līdz tā tiek atdota klientam ( tas neattiecas uz garšu un vēlmēm). Kūkas vešanu vajadzētu maksimāli pietuvināt tās pasniegšanas laikam. Ja, kūka tomēr tiek vesta agrāk, noteikti pirms tam pārliecinieties par iespējām to uzglabāt svinību vietā – telpa, tās temperatūra, sanitārie apstākļi, ledusskapja izmērs u.c.

Neaizmirsties laicīgi pārdomāt kūkas pasniegšanas veidu. Uz kāda statīva tā tiks likta? Statīvs pirms tam noteikti ir jāapskata un jāpieņem lēmums vai nav nepieciešams to dekorēt. Visbiežāk ir!

Un visbeidzot, kurš svinībās griež kūku? Pirmo griezienu veic vakara saimnieks, kāzās – jaunais pāris, jubilejās – jubilārs, uzņēmumu pasākumos – uzņēmuma vadītājs. Kūku sagriezt un pasniegt palīdz viesmīļi. Lielos pasākumos, kuros ir vairāki simti viesu, bieži vien tiek pasūtītas divas kūkas – viena, kuru simboliski tiek publiski prezentēta – ar logo, svecēm un pirmo griezienu, un otra, kuru viesmīļi laicīgi jau ir sagriezuši un ātri var servēt un pasniegt viesiem.

Lai izdodas atrast to īsto un visgardāko!

 Foto avots: Pinterest

 

Gunta Skalberga

Gunta Skalberga

Pop Up Sense vadītāja

(+371) 29 668 000

gunta@popupsense.lv